Nordic Biomarker kan vinna utmärkelsen Årets Exportsuccé. Foto: Malin Grönborg
26.08.2022

I juni fick Nordic Biomarker motta Årets teknik- och industripris på Umeågalan. Nu kan företaget vinna en ny prestigefylld utmärkelse – som Årets Exportsuccé i Sverige 2022.
– Det är verkligen superhäftigt, säger Rikard Rodén, vd för Nordic Biomarker.

Nordic Biomarker var Umeå Biotech Incubators första alumn och har prisats fler gånger tidigare, bland annat på Umeågalan som Årets Tillväxtföretag, Årets Avknoppning och Årets Exportföretag.

Under onsdagen offentliggjordes vilka tre finalister som har chans att vinna utmärkelsen Årets Exportsuccé 2022 i Sverige – och Nordic Biomarker är en av finalisterna. Utmärkelsen instiftades av regeringen 2021 och Business Sweden hanterar nomineringarna.

– Det är verkligen kul att få lite nationell uppmärksamhet. Alla lägger ner mycket engagemang i detta och det här ger alla råg i ryggen samtidigt som vi blir stärkta i vår tro på att vi är på rätt väg, säger Rikard Rodén.

Vinnaren av priset Årets Exportsuccé 2022 tillkännages av utrikeshandelsminister Anna Hallberg vid en prisceremoni i Stockholm den 31 augusti i närvaro av H.K.H. Prins Daniel.
Rikard Rodén kommer att närvara vid prisceremonin.

– Det är på scenen vi får reda på att vi vinner. Det kommer så klart bli spännande och det känns också kul att få träffa ministern och prinsen, säger Rikard.

Nordic Biomarker är ett Life science-företag som utvecklar, tillverkar och säljer reagens för koagulationsdiagnostik – produkter som är viktiga när det gäller exempelvis blodproppsdiagnostik. Företaget har en stor export och dess produkter används av flera miljoner patienter världen över.

Nordic Biomarker och dess dotterbolag har växt snabbt de senaste åren. I dag omsätter företaget 130 miljoner kronor och har cirka 80 medarbetare, varav nästan 50 av dessa sitter i de nybyggda (våren 2021) och skräddarsydda lokalerna på Umestan.

– Det är mycket på gång hos oss. Vi har lanserat två nya produkter det senaste halvåret och har fler produkter på gång, där vi kommer att bredda vårt produkterbjudande, avslutar Rikard Rodén.